Blog

Barn

Påkjenninger hos barnet

Mange smerter og plager som setter seg når vi er voksne og ferdig utvokst, kan ha startet så tidlig som under svangerskap og fødsel. Graviditet og fødsel er en stor påkjenning for kroppen til barnet. Det er derfor viktig å oppdage problemer på et tidlig stadium. Dersom forsteret har liten plass i livmoren (som under seteleie), og ved bruk av hjelpemidler under fødselen (f.eks tang, vakuum, keisersnitt) kan dette forårsake små låsninger i ryggsøylen hos den nyfødte som ikke nødvendigvis trenger å gi noen symptomer der og da. Selv naturlige fødsler kan skape små låsninger i ryggsøylen og videre påvirke utviklingen av barnets nerve-,muskel og skjelettsystem.

Symptomer på forstyrrelser i nerve,-muskel- og skjelettsystemet hos barn kan være;

 • Søvnløshet
 • Kolikk og kolikksymptomer
 • Problemer med å løfte hodet liggende på magen
 • Urolighet, problemer med å falle til ro
 • Nedsatt rotasjon i nakken (skeiv nakke, asymmetri i hodeform)
 • Ammeproblemer, sugevansker
 • Søvnforstyrrelser
 • Tilbakevennende infeksjoner (som f.eks. ørebetennelse)
 • Motoriske problemer
 • KISS/KIDD problematikk
 • Innover/ utover rotert gange
 • Mage- og tarmproblemer
 • Voksesmerter
 • Sengevæting/Enurese
 • Gange på tærne

Behandling hos kiropraktor

Våre kiropraktorer tilstreber alltid å gjøre barnets opplevelse hos kiropraktiren positiv. De mindre barna blir gjerne justert på magen til mor eller far for å gi den nødvendige trygghetsfølelsen.

Behandlingen av barnet vil variere i tid, noen opplever gode resultater etter ett par besøk, mens andre krever oppfølging over noe lengre tid for å se forbedringer avhengig av årsak og symptomer.

Prolaps

Hva er prolaps

Prolaps i ryggen er ikke en sykdom, men en skade på en eller flere av mellomvirvelskivene i ryggen din. En slik skade skjer som regel på grunn av langvarig slitasje på mellomvirvelskivene, eller ved et kraftig traume/ulykke.

Prolaps og smertene den forårsaker er et komplekst sammensatt problem og er forskjellig fra person til person. Med sammensatt problem mener vi at det ofte eksisterer flere typer problemstillinger samtidig. Man kan ha muskelkramper/spasmer, stive og låste ledd og kraftige irritasjoner/hevelser rundt ledd og nerverøtter. På toppen av dette er det ikke uvanlig med søvnproblemer pga smertene, noe som igjen påfører kroppen mer stress.

Anatomi

Ryggsøylen vår består av 33 forskjellige ryggvirvler.

Mellom ryggvirvlene finner man mellomvirvelskivene. Disse består av en myk kjerne med et geleaktig materiale som er delvis flytende. Rundt kjernen ligger det en seig fibrøs ring (annulus fibrosis) som er relativt hard, og satt sammen som årringene på et tre. I hver enkelt skive har man flere av disse ringene.

Når en av disse ringene sprekker eller brister, vil kjernematerialet bli dyttet litt lenger ut mot ytterpunktet på skiven. Desto nærmere dette kjernematerialet kommer kanten, desto større vil bukningen/utposningen på skiven bli. Derfor eksisterer det forskjellige grader av prolaps.

Behandling

Det er ingen problem å behandle et prolaps så lenge man gjør dette på riktig måte. Som kiropraktor kan vi ikke trylle prolapsen på plass, men det vi kan gjøre derimot er å få muskler til å slappe av, få ledd til å bevege seg normalt, stabilisere ryggen med øvelser og få hevelser i ryggen til å gå ned. Får man dette til vil de fleste bli mye bedre og forhåpentlig unngå større inngrep som operasjon.

Når prolapset ikke lenger forårsaker utstrålende smerter og funksjonen i ryggen eller nakken (les mer om nakkeprolaps) er normalisert er kan det være nyttig å føle treningsprogram som er satt opp i samarbeid med oss eller fysioterapaut. Treningen styrker stabiliserende muskulatur og reduserer sjanse for tilbakefall.

Hvordan oppstår en prolaps?

Når et prolaps oppstår, vil det for de fleste virke som det kom plutselig og uten forvarsel. Som regel vil det ha vært en del slitasje på selve mellomvirvelskiven i forkant. Slitasjeforandringer er noe som skjer over lengre tid, gjerne flere år, der skiven blir delvis mer og mer slitt, til den til slutt ikke tåler særlig mye. Da kan det for eksempel være nok å bøye seg ned til gulvet, spille squash eller løfte barn opp av senga. Plutselig smeller det i ryggen, og prolapset er et faktum.

Slitasjeforandringer er summen av hva du belaster ryggen din med. Det kan for eksempel være tunge løft, dårlig sittestilling på jobb eller hjemme, dårlig holdning, lite trening. Dårlig kosthold spiller også inn på hvordan kroppen fungerer. Repeter dette over flere år, så vil du sannsynligvis ha slitasjeforandringer i ryggen. Den viktigste måten å unngå slitasjeforandringer er rett og slett bevegelse. Holder du leddene i bevegelse ved trening, kan du bremse en eventuell slitasje i ryggen betraktelig.

Prolaps kan selvfølgelig også oppstå ved et kraftig traume. Hvis en ellers frisk rygg skal få et prolaps, må det som regel et kraftig traume til. F.eks et fall fra stor høyde, bilulykke etc. Enkelte er sannsynligvis også mer genetisk betinget for å få prolaps enn andre.

Hos Kiropraktor Hetland

«Er du syk gå til legen, har du vondt gå til kiropraktoren din»

Hvorfor skal du snakke med oss hos Kiropraktor Hetland din om prolapssmerter fremfor legen din? Som kiropraktorer er vi eksperter på hele muskel og skjelett systemet. Mange vet ikke at utdannelsen til en kiropraktor ikke er veldig ulik en leges. I USA er utdannelsen like lang som en nosk lege og innebærer akkurat de samme fagene den føste delen av utdannelsen, mens  de neste 2 år fordyper seg i nerve/muskel/skjelett systemet. I Danmark går leger og Kiropraktorene de første 3 årene sammen. Etter endt utdannelse følger så ett års turnus sammen med en erfaren kiropraktor.

Dermed er kiropraktoren å betrakte som en ekspert på hele bevegapparatet, og har derfor også fått alle rettigheter mtp henvisning til spesialister, fysioterapi, videre undersøkelser med RTG/MR/CT og sykmelding. En kiroprakor spesialiserer seg på å behandle kroppen naturlig så langt det er mulig, mens en lege vil kunne smertelindre med medikamenter.

Landets offentlig godkjente kiropraktorer hjelper Norges befolkning til en bedre hverdag. Hvert år utfører norske kiropraktorer nærmere 2 millioner undersøkelser og behandlinger.

6E6A0A57-DAFE-4E10-BC53-55F825FAC0F7

Stiv nakke

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Hvert år opplever mellom 30-50% av den generelle befolkningen nakkesmerter, og er den fjerde største årsaken til sykefravær, bak korsryggplager og psykiske plager.

Nakkens bevegelighet

Nakkens funksjoner er kompliserte og spiller en helt sentral rolle i bevegelsesapparatet. Dette er en av årsakene til at det er vanskelig å finne ut av nøyaktig hva som er årsaken til nakkesmertene; de er som regel multifraktorielle. Finmekanikken i nakken består av et samspill mellom ledd, de store musklene, og store deler av nervesystemet. Vi er helt avhengig av at nakkens finmekanikk er intakt for å holde balansen, utføre presise bevegelser og orientere oss etter sanseinntrykk fra syn og hørsel.

Årsaker til stiv nakke

En stor gruppe som kommer til behandling Kiropraktor Hetland med nakkeproblemer, har akutte nakkesmerter eller nakkekink. En relativt stor gruppe opplever kroniske nakkeplager, og selv om det kan være mange årsaker til disse plagene, er de vanligste; tidligere traumer, arvelig betinget, og holdningsrelaterte symptomer i form av stress på jobb og dårlige arbeidsstillinger. Ettersom nakkeplager ofte ikke fører til like store problemer med hverdagen som korsryggsplager, er det vanlig at man går med smertene over lang tid før man oppsøker hjelp.

Behandling

Våre Kiropraktorer  har kompetansen som skal til for å diagnostisere og behandle de fleste nakkeproblemer. Som autorisert helsepersonell og fungerende primærkontakt på muskel- og skjelettplager, vil en kiropraktor alltid gå gjennom en grundig samtale med deg for å kartlegge mulig årsak og symptombilde. Påfølgende undersøkelse inkluderer en rekke tester for å bekrefte hypoteser og diagnostisere plagens primærårsak, og for å utelukke alvorligere patologier som trenger oppfølging fra fastlege eller spesialist. I samråd med deg legger vi en plan for behandling og gir deg tips for hvordan du kan hjelpe kroppen din å komme raskest mulig tilbake i god funksjonalitet.

Brystrygg

Smerter i øvre del av ryggen mellom skulderbladene rammer svært mange av oss. Dette er kanskje ikke så rart når vi tenker på alt kontorarbeid som utføres i høyt tempo med runde skuldre, fremoverbøyd hode til telefon og nettbrett og anspente armer. Brystryggsmerter sprer seg ofte opp til nakken, ut i skuldre og armer eller frem til brystet, og kan ha mange årsaker. De vanligste årsakene til smerter i brystryggen er relatert til bevegelse, eller mangel på sådann, spesielt at man blir sittende over lang tid.

Hodepine

Årsak

Det er utallige former av hodepine og migrene, og årsakene er like mange. Felles for alle typene er at vi vil bli kvitt plagene så fort som mulig. Dette har ført til at det finnes mange medisiner for å dempe symptomene. Dette er bra, men fjerner ikke årsaken nødvendigvis.

Årsak til hodepine kan være at nakke og/eller ryggvirvler ikke klarer å støtte hodet på en tilstrekkelig måte, de har redusert bevegelighet og skaper økt belastning på muskler, nervebaner og blodforsyningen til hodet.

Behandling

Vi hos Kiropraktor Hetland vil undersøke om det er deler av ryggsøylen din som ikke beveger seg slik den skal.

Hvis årsaken til hodepinen din kommer fra nakke/rygg vil vi ved å normalisere og optimalisere ryggradens funksjon, gjøre at kroppen setter igang riktig reparasjonsprosesser, og dermed eliminere årsaken til hodepinen. I tillegg til dette vil vi gå inn på andre faktorer som kosthold, stress, trening og restitusjon som alle kan være en medvirkende årsak.