Om kiropraktikk i Norge

Kiropraktoren er primærkontakt for muskel- og skjelettlidelser og er autorisert av Helsedirektoratet.

Dette betyr at du kan gå direkte til kiropraktoren uten henvisning fra lege. Kiropraktoren har selvstendig ansvar for undersøkelse, behandling og oppfølging av dine muskel- og skjelettplager.

Kiropraktorene har særdeles høy kompetanse på smerter rygg og nakke, men også på smerter i muskler og ledd i resten av kroppen. Kiropraktorutdanningen er en femårig mastergrad på universitet etterfulgt av et år i turnustjeneste. Dette gjør at kiropraktorene har den lengste profesjonsutdanningen rettet mot muskel- og skjelettlidelser i Norge.

Hva kan kiropraktoren hjelpe deg med?

Smerter fra ledd og muskler i rygg og nakke er plagene kiropraktoren møter på jobb hver eneste dag. I tillegg har kiropraktoren meget god kompetanse til å behandle plager i bekken, armer, bein, svimmelhet og hodepine. Kiropraktor bør, sammen med fastlege, være førstevalget om du har en av disse plagene

Våre kiropraktorer hos Kiropraktor Hetland behandler også spedbarn med smerter eller stivhet fra nakke eller rygg. Stram nakke hos et spedbarn kan f.eks. gi barnet problemer med amming eller å vri på hodet fra side til side.

Hvor lenge kan en kiropraktor sykemelde?

En kiropraktor kan sykemelde i opp til 12 uker for muskel og skjelettdiagnoser.

Kan en kiropraktor henvise videre til spesialist?

Ja, som primærkontakt har en kiropraktor rettigheter og plikter til å henvise deg videre til spesialist som f.eks. ortoped, nevrolog eller revmatolog dersom dette skulle være nødvendig.

Er det gratis å gå til kiropraktor?

Nei, hos en kiropraktor må du betale en egenandel for hvert besøk. Resten av kostnadene til konsultasjonen det offentlige dekke ved at kiropraktoren sender direkteoppgjør til HELFO . Enkelte har også dekket hele eller deler av behandlingsforløp gjennom forsriking og avtaler hos arbeidsgiver.