Prolaps

Hva er prolaps

Prolaps i ryggen er ikke en sykdom, men en skade på en eller flere av mellomvirvelskivene i ryggen din. En slik skade skjer som regel på grunn av langvarig slitasje på mellomvirvelskivene, eller ved et kraftig traume/ulykke.

Prolaps og smertene den forårsaker er et komplekst sammensatt problem og er forskjellig fra person til person. Med sammensatt problem mener vi at det ofte eksisterer flere typer problemstillinger samtidig. Man kan ha muskelkramper/spasmer, stive og låste ledd og kraftige irritasjoner/hevelser rundt ledd og nerverøtter. På toppen av dette er det ikke uvanlig med søvnproblemer pga smertene, noe som igjen påfører kroppen mer stress.

Anatomi

Ryggsøylen vår består av 33 forskjellige ryggvirvler.

Mellom ryggvirvlene finner man mellomvirvelskivene. Disse består av en myk kjerne med et geleaktig materiale som er delvis flytende. Rundt kjernen ligger det en seig fibrøs ring (annulus fibrosis) som er relativt hard, og satt sammen som årringene på et tre. I hver enkelt skive har man flere av disse ringene.

Når en av disse ringene sprekker eller brister, vil kjernematerialet bli dyttet litt lenger ut mot ytterpunktet på skiven. Desto nærmere dette kjernematerialet kommer kanten, desto større vil bukningen/utposningen på skiven bli. Derfor eksisterer det forskjellige grader av prolaps.

Behandling

Det er ingen problem å behandle et prolaps så lenge man gjør dette på riktig måte. Som kiropraktor kan vi ikke trylle prolapsen på plass, men det vi kan gjøre derimot er å få muskler til å slappe av, få ledd til å bevege seg normalt, stabilisere ryggen med øvelser og få hevelser i ryggen til å gå ned. Får man dette til vil de fleste bli mye bedre og forhåpentlig unngå større inngrep som operasjon.

Når prolapset ikke lenger forårsaker utstrålende smerter og funksjonen i ryggen eller nakken (les mer om nakkeprolaps) er normalisert er kan det være nyttig å føle treningsprogram som er satt opp i samarbeid med oss eller fysioterapaut. Treningen styrker stabiliserende muskulatur og reduserer sjanse for tilbakefall.

Hvordan oppstår en prolaps?

Når et prolaps oppstår, vil det for de fleste virke som det kom plutselig og uten forvarsel. Som regel vil det ha vært en del slitasje på selve mellomvirvelskiven i forkant. Slitasjeforandringer er noe som skjer over lengre tid, gjerne flere år, der skiven blir delvis mer og mer slitt, til den til slutt ikke tåler særlig mye. Da kan det for eksempel være nok å bøye seg ned til gulvet, spille squash eller løfte barn opp av senga. Plutselig smeller det i ryggen, og prolapset er et faktum.

Slitasjeforandringer er summen av hva du belaster ryggen din med. Det kan for eksempel være tunge løft, dårlig sittestilling på jobb eller hjemme, dårlig holdning, lite trening. Dårlig kosthold spiller også inn på hvordan kroppen fungerer. Repeter dette over flere år, så vil du sannsynligvis ha slitasjeforandringer i ryggen. Den viktigste måten å unngå slitasjeforandringer er rett og slett bevegelse. Holder du leddene i bevegelse ved trening, kan du bremse en eventuell slitasje i ryggen betraktelig.

Prolaps kan selvfølgelig også oppstå ved et kraftig traume. Hvis en ellers frisk rygg skal få et prolaps, må det som regel et kraftig traume til. F.eks et fall fra stor høyde, bilulykke etc. Enkelte er sannsynligvis også mer genetisk betinget for å få prolaps enn andre.

Hos Kiropraktor Hetland

«Er du syk gå til legen, har du vondt gå til kiropraktoren din»

Hvorfor skal du snakke med oss hos Kiropraktor Hetland din om prolapssmerter fremfor legen din? Som kiropraktorer er vi eksperter på hele muskel og skjelett systemet. Mange vet ikke at utdannelsen til en kiropraktor ikke er veldig ulik en leges. I USA er utdannelsen like lang som en nosk lege og innebærer akkurat de samme fagene den føste delen av utdannelsen, mens  de neste 2 år fordyper seg i nerve/muskel/skjelett systemet. I Danmark går leger og Kiropraktorene de første 3 årene sammen. Etter endt utdannelse følger så ett års turnus sammen med en erfaren kiropraktor.

Dermed er kiropraktoren å betrakte som en ekspert på hele bevegapparatet, og har derfor også fått alle rettigheter mtp henvisning til spesialister, fysioterapi, videre undersøkelser med RTG/MR/CT og sykmelding. En kiroprakor spesialiserer seg på å behandle kroppen naturlig så langt det er mulig, mens en lege vil kunne smertelindre med medikamenter.

Landets offentlig godkjente kiropraktorer hjelper Norges befolkning til en bedre hverdag. Hvert år utfører norske kiropraktorer nærmere 2 millioner undersøkelser og behandlinger.