Sengevæting

Hva er sengevæting?

Sengevæting eller enurese er definert som ufrivillig passasje av urin (stort sett om natten) hos barn i fravær av andre arvelige eller medfødte defekter i nervesystemet.  Barn blir som regel tørre fra 1,5 års alderen opp til 5 år, derfor bruker man ikke selve begrepet enurese før etter den tid. Problemet er dobbelt så vanlig hos gutter som hos jenter.

Man deler enurese opp i to typer; primær og sekunder.  Primær enurese er de som aldri har hatt blærekontroll på natten, og sekundær enurese der barnet har hatt tørre netter i minimum 6 måneder for deretter begynt å tisse i sengen igjen.

Arvelighet

Det er vanlig for barn med problemer med sengevæting å ha en far som også hadde samme problemet (40 %).  Hvis begge foreldre hadde problemet som barn, nesten dobles sjansen for at deres barn får samme problem (70 %). Det er svært sjeldent man finner medfødte forskjeller som kan forårsake sengevæting hos barn eldre enn normal alder for blære kontroll. Det finnes noen patologier som kan være årsak til problemet, men hos majoriteten av barna er det mest sannsynlig på grunn av en forsinkelse i utviklingen av normale kontroll mekanismer. Utviklingen av denne mekanismen starter rundt toårs alderen. Psykologisk stress er vanligvis relatert til den sekundære formen for enurese.

Hva forårsaker sengevæting?

Når man sover skiller hjernen ut et hormon som setter ned produksjonen av urin.  Tall viser at det er bare 90 % av alle 7 åringer som har fullt utviklet dette, noe som kan være en del av forklaringen til sengevæting.

Fra fødsel av blir blæren tømt via reflekssløyfer, dette skjer automatisk uten noen form for bevissthet eller kontroll. Når blæren fylles, strekkes den og nerver sensitive for strekk sender signaler til nerver i bekkenområdet, hvor mekaniske impulser setter i gang avslapping av lukkemuskelen og stramming av muskelen i blæren (detrussor muskelen).  Når dette skjer samtidig vil blæren tømmes og barnet tisser. Disse signalene går altså ikke via hjernen/sentralnervesystemet, og er derfor ikke viljestyrt, men ren refleks fra kroppens side.  Når tiden for det sosiale ønsket om å få full blærekontroll, samtidig som nervesystemet modnes vil urinering komme under kontroll av det sentrale nervesystemet og refleksbanen blir blokkert. Da vil signalene fra strekksensorene i blæren gå til hjernen (sentralnervesystemet) og barnet blir oppmerksom på at det må på do. Denne prosessen starter rundt toårsalderen.

Det er ikke blitt foretatt noe forskning på området, og ofte er det et problem som vil løse seg selv med tiden.  Men for barn, og familien deres, hvor det bare fortsetter, er det problematisk både sosialt og psykisk. Dette er oftest det største argumentet for å oppsøke hjelp.

Behandling

Som kiropraktorer er nervesystemet noe vi jobber med hver dag. Og akkurat som at irritasjon på nervene kan sende feilsignaler nedover bena eller til armene, så kan det også forstyrre signalene inn til mage, blære og tarm. Kiropraktor Hetland i Sandnes har lang erfaring med behandling av denne type problematikk.

Har du flere ubesvarte spørsmål, ta gjerne kontakt med oss hos Kiropraktor Hetland på telefon 51 66 52 50